Kalastusvinkit mökillä

Mikä on miehekkäämpään, kuin oman saaliskalan grillaus tai savustus mökillä? Jos mökki on veden äärellä, kalastusta kannattaa ehdottomasti kokeilla ja harrastaa. Muista kuitenkin hoitaa ensiksi kalastusluvat kuntoon. Tässä erilaisia kalan pyyntivinkkejä.

1) Virvelöinti
Tarjoustalosta tai esim. Biltemasta saat halvan virvelin alle 30e. Hanki samalla myös sopivia ahven-/haukiuistimia ja kalahaavi, että saat isot vonkaleet turvallisesti vedestä veneeseen. Hyviä kalapaikkoja ovat kaislikon reunat ja kivikkoiset rannat. Virvelöinti onnistuu joku soutuveneestä, rannasta tai mökkilaiturilta. Virvelöintiin tarvitset erikseen hankkia kalastuslupa.
 
2) Uistelu
Uistelua voi harjoittaa joko soutamalla tai perämoottorilla. Uistelussa päästetään kelluva vaappu-uistin n. 20-40 metrin päähän veneestä. Vene liikkuu hitaasti eteenpäin joko moottorilla tai soutamalla. Uistin menee liikkeessä veden alle odottamaan kalan iskua. uisteluun tarvitsee erikseen hankkia kalastuslupa.

3) Mato-onginta
Jos virvelöinti tai uistelu tuntuu liian vaivalloiselta, kokeile perinteistä mato-ongintaa. Kaiva mökin takapihalta purkki täyteen matoja ja lähde laiturille kokeilemaan kalaonnea. Onginta onnistuu myös soutuveneestä tai rannasta. Mato-ongintaan et tarvitse kalastuslupia.
 
4) Katiskakalastus
Veteen laitettavan pyydyksen eli katiskan päivittäinen tarkistaminen on myös jännää. Siinä rautalangasta koottu iso kala-ansa laitetaan narulla veden pohjaan kohon päähän odottamaan uteliaita kaloja. Katiskasta jää veden pinnalle vain narun päässä oleva merkkikoho. Katiskakalastukseen tarvitset hankkia erikseen katiskaluvat.
 
5) Verkkokalastus
Verkkokalastus on harvinaisempaa ja yleensä “ammattikalastajien” puuhaa. Verkkokalastuksessa kalaverkko laitetaan kahden kohon väliin joko pinnalta alaspäin (pintaverkko) tai sitten syvemmälle. Eri verkkotyypeissä on eri silmukkakokoja, jolla määritetään verkkoon jäävien kalojen koko. Mitään suuremmat reiät, sitä suurempia kaloja haluataan pyydykseen. Verkon hoitaminen vaatii hermoja ja aikaa. Verkkoihin tarvitset erikseen hankkia verkkokalastusluvat.
 
6) Ravustus
Ravustus on sallittua vain ravustusaikana kesällä. Ravustusaikana veteen lasketaan rapumertoja eli rapuansoja, joihin ravut jäävät loukkuun. Ravut liikkuvat enimmäkseen yöaikaan, joten aamuisin on kiva katsoa kuinka monta rapua on jäänyt rapumertoihin. Ravustukseen tarvitset hankkia erikseen ravustusluvat.

Leave a Comment