Hyttysten karkoitus

Hyttyset valtaavat mökkipihat usein kesäisin. Jatkuva ininä ja kutisevat hyttysenpistokset saavat helposti mielen raivon partaalle. Hyttyset löytävät kohteensa mm. hien tuoksun ja hengityksen hiilidioksin avulla. Kokosimme parhaita hyttysten karkoitusvinkkejä mökkiläisille.

1) Käytä OFF:ia, joko voiteena paljaalla iholla, hyttyskosteuspyyhkeenä tai suihkeena iholla ja vaatteissa. Hyttyskarkoitteet vaikeuttavat hyttysten suunnistamista iholle. Tarkista kuitenkin ensin, ettet ole hyttysvoiteille allerginen. Tarkista myös, että sopivatko hyttyskarkoitteet pienten lasten sekä raskaana olevien iholle. Tarkista myös, että suihkeet eivät pilaa vaatteitasi.

2) Käytä hitaasti palavaa hyttyskierukkaa. Hyttysten suuntavaisto sekoaa savun läheisyydessä. Hyttyssavu on sahajauhosta, pyretriinistä ja sidosainemassasta puristettu kierukka, joka palaessaan vapauttaa ilmaan hyttyset karkottavaa pyretriiniä.

3) Pukeudu peittävästi. Hyttyset eivät löydä pintaa pistoksille. Kengät, sukat, pitkät housut ja hupullinen takki. Lippalakissakin voi olla koko pään suojaava hyttysverkko. Myös erityisiä hyttyshattuja on myynnissä. Peittävää pukeutumista suositellaan erityisesti lapsille ja raskaana oleville.

4) Käytä ulko-ovissa ötökkä-oviverhoja. Kaislamaiset muoviset ovihapsut muodostavat tiiviin esteen oville ja liikkuessaan muodostavat sähkölatauksia, jotka pitävät hyttyset ja muut ötökät mökin ulkopuolella.

5) Laita tuuletusikkunoihin hyttysverkot. Kesäkuumalla voi ikkunoita pitää reilusti auki vaikka läpi yön.

6) Käytä sängyn päällä sänkyverhoa. Jos hyttyset tulevat joka tapauksessa vanhan mökin rakosista sisään, niin sänkyverho takaa pistosvapaan yön. Sänkyverhon avulla voi nukkua myös ulkona ilman pelkoa pistoksista ja puremista.

7) Käytä kärpäspaperia sisätiloissa. Liimamaiseen kärpäspaperiin tarttuvat ennemmin tai myöhemmin kaikki sisätiloissa lentelevät otukset. Helppo käyttää.

8) Käytä sähkökarkotinta (Raid). Laite työnnetään pistorasiaan ja laitteen lämmetessä tehoainetta (d-alletriini) vapautuu ilmaan hyttysiä karkottamaan. Raid lupaa, että yhdellä karkottimella pystyy karkottamaan hyttyset noin 20 m2 kokoiselta alueelta. Ikkunoita on pidettävä auki, jotta hyönteiset pääsevät ulos. Alle 3-vuotiaiden lasten tai raskaana olevien naisten läsnäoloa ei suositella laitteen ollessa päällä.

9) Kokeile ThermaCELLin hyttyslyhtyä. Hyttyslyhty toimii kaasulla ja se lupaa karkoittaa hyttyset noin 20 neliön alueelta 98% varmuudella.

Leave a Comment