Ampiaisten karkoitus – Näin hävität ampiaiset kotikonstein

Ampiaiset (keltamustaraidalliset) ovat hyödyllisiä hyönteisiä piha-alueiden tuholaisten torjunnassa. Ne syövät mm. kirvoja sekä hyönteisten ja kärpästen toukkia. Ampiaiset hoitavat myös kukkien siitepölytyksen.

Jos ampiaiset käyvät kesämökillä riesaksi asti häiriten piharuokailua ja lapsia, niin tässä vinkkejä ampiaisten karkoitukseen.

1) Toimi ajoissa
Koska ampiaiset (paitsi kuningatar) eivät elä talven yli, on alkavat pesät hyvä hävittää jo loppukeväällä ja alkukesästä, ennen kuin yhdyskunta kasvaa liian isoksi. Elo-syyskuussa ampiaiset ovat ärhäkimmillään pistoksille, kun kuningatar on poistunut pesästä ja kaaos pesässä alkaa.

2) Pesä pussiin
Pukeudu tiiviisti esim. pilkkihaalariin, hanskoihin ja hyttyspäähineeseen. Mene tiiviin pussin kanssa ampiaispesälle ja tiputa pesä pussiin ja laita pussi tiiviisti kiinni. Tuhoa pussi esim. kaivamalla se maahan, hukuttamalla tai polttamalla. Hoida pussitus illalla tai yöllä, kun ampiaiset ovat pesässään ja yöhorroksessa.

3) Raidia kehiin
Ruiskuta Raidia tai malasiinia ampiaiset kulkureiteille ja suoraan pesään, jos pesä on esim talon raoissa. Älä käytä tikkaita, koska silloin et pääse pakoon nopeasti.

4) Hajoita pesä
Hajoita pesä pitkällä luudan varrella ja juokse karkuun. Odottele sisällä suojassa muutama tunti. Hyvällä tuurilla kuningatar ja useampi ampiainen kuolee. Ainakin vanha pesä on nyt poissa ja uusi pesä voi syntyä kauaksi pihapiiristä.

5) Koipallo varastoon
Sijoita usea koipallo varastossa olevan pesän viereen. Koipallon haju karkoittaa pikkuhiljaa ampiaiset pois.

6) Bensarätti
Laita bensarätti tai bensaämpäri pesän alle tikkaiden päälle lähelle pesää. Rätistä nousevat höyryt tappavat ampiaiset yksi kerrallaan.

Leave a Comment